Dag na dag zien we ze in de spiegel: onze wenkbrauwen. Ze zijn zeer belangrijk voor onze uitstraling. Ze zijn een van de meest kenmerkende eigenschappen van het gezicht en besteden, over het algemeen, veel aandacht aan onze wenkbrauwen.

De wenkbrauw heeft als oorspronkelijk doel te voorkomen dat zaken als zweet, vuil en andere kleine voorwerpen in het oog terechtkomen.De belangrijkste functie van de wenkbrauwen is dus eigenlijk het beschermen van de ogen. Maar hoe werkt dat nou precies? Op welke manier kunnen die twee kleine streepjes haar boven onze ogen een goede bescherming bieden? Leest hier alles over het hoe, wat en waarom van de wenkbrauwen!

Je wenkbrauwen
Onze wenkbrauwen zijn in feite niets anders dan een streepje haargroei op naar voren stekende bot randen, het bovenste deel van onze oogkassen. Ze hebben een beschermende functie voor onze ogen. Stof en andere vuiltjes worden er namelijk door tegengehouden, evenals transpiratie. Het vocht dat op warme dagen van ons voorhoofd loopt, wordt door de wenkbrauwen opgevangen. Daarmee wordt voorkomen dat het in de ogen gaat prikken en zo het zicht belemmert. Een andere functie van de wenkbrauwen is dat onze ogen wat schaduw krijgen.

Lichaamstaal | Uitstraling
Buiten de oorspronkelijke fysiologische functie, hebben de wenkbrauwen ook nog andere functies. En dan met name op het gebied van lichaamstaal. We drukken onze expressies of gemoedstoestand uit door onze wenkbrauwen te fronsen of juist op te halen. Als de wenkbrauwen worden gefronst, dan wordt er vaak diep nagedacht of moet men zich fysiek stevig inspannen. Ook een emotie als verbazing kan door (het hoog optrekken van) de wenkbrauwen worden uitgedrukt.

Leuk weetje! De wenkbrauwgroet. Het is een vorm van begroeting door twee mensen die elkaar kennen. De wenkbrauwgroet wordt voorafgegaan door een glimlach. Vervolgens worden de wenkbrauwen kort opgetrokken, als teken van herkenning. Deze non-verbale communicatie verloopt over het algemeen geheel onbewust, en geeft als signaal dat nader contact welkom is.

Mooie wenkbrauwen
Zoals ook met andere lichaamsbeharing het geval is, heeft niet iedereen evenveel haren in de wenkbrauwen. Sommige mensen, veelal mannen, hebben dikke en doorlopende wenkbrauwen.

Tegenwoordig behoren ook de wenkbrauwharen tot het onderdeel dat aangepakt wordt als het gaat om uiterlijke verzorging. Veel vrouwen, en soms ook mannen, epileren hun wenkbrauwen. De haren groeien echter lang niet bij iedereen even snel terug. Bijknippen kan daarom een goed alternatief zijn..

Niet tevreden over je wenkbrauwen of vind je het moeilijk om zelf je wenkbrauwen in een mooie vorm te krijgen of te houden? Bezoek dan de schoonheidsspecialiste en laat je wenkbrauwen professioneel epileren en/of in model brengen. Voor extra uitstraling kun je je wenkbrauwen ook laten verven.

Wat kun je zelf doen? Geduld is een schone zaak en dat zal je zeker nodig hebben wanneer je niet tevreden bent over je wenkbrauwen. Neem even afscheid van je pincet en epileer even een tijd niet. Je wenkbrauwen hebben een rust nodig voordat je ze kan laten shapen zodat er überhaupt iets te shapen valt. Het is echt van belang zoveel mogelijk haartjes terug te laten groeien en de verleiding van het epileren/plukken te weerstaan.

Wanneer je wenkbrauwhaartjes lang genoeg zijn maak dan een afspraak om je wenkbrauwen in model te laten epileren/waxen.
Wist je trouwens dat wenkbrauwen vrijwel nooit identiek zijn. Het is normaal dat er kleine verschillen zitten in linker en rechter wenkbrauw, geen reden tot paniek dus. Ik zeg altijd, je wenkbrauwen zijn zusjes van elkaar, geen identieke tweeling 😉

Bron: Mens en gezondheid, menselijklichaam.nl