Spierpijn

Spierpijn veroorzaakt doorgaans pijn en stijfheid in één of meer spieren van het lichaam, vooral tijdens het gebruik daarvan. De pijn en stijfheid zijn vaak het gevolg van onvoldoende doorbloeding van de spier, waardoor de spier koud aanvoelt en afvalstoffen, zoals melkzuur, slecht worden afgevoerd.

Om te beginnen hebben alle spieren in het lichaam voedingsstoffen
nodig om te kunnen werken. Dit zijn veelal koolhydraten zoals suikers (glucose, fructose ed.). Bij de verbranding van deze stoffen ontstaan energie en andere, niet bruikbare stoffen ofwel afvalstoffen. Een van deze afvalstoffen is melkzuur. Wanneer door een slechte doorbloeding het melkzuur sneller aangemaakt wordt dan het kan worden afgevoerd door het bloed, komt er een ophoping van melkzuur in je spieren. Als het melkzuur dan in aanraking komt met pijnpunten van de zenuwen, gaat er een signaal van je spieren door de zenuwen naar de hersenen en heb je spierpijn. Deze vorm van spierpijn komt vooral voor bij een intensieve inspanning.

Een andere oorzaak van (verlate) spierpijn is dat bij een zware inspanning die je spieren niet gewend zijn, er kleine scheurtjes ontstaan in je spieren die voor de pijn zorgen. Deze scheurtjes worden door je lichaam herstelt en er wordt nieuw spierweefsel aangemaakt om de belasting de volgende keer beter aan te kunnen. Dit is ook een van de effecten van training.

Buiten het feit dat spierpijn heel erg vervelend is, is het ook zeer nuttig. Spierpijn is een teken van overbelasting van je spier(en). Wat je dan niet moet doen is deze spier nog meer overbelasten. Daar zorgt dan die spierpijn voor; de pijn is een seintje dat er iets mis gaat en de spier dus wat rust nodig heeft om te herstellen.

Je kan dus “last” hebben van twee verschillende soorten spierpijn.

  • Vroege spierpijn zorgt voor een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. De pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt.
  • Verlate spierpijn treedt pas na 24-48 uur op. De spieren doen pijn en zijn minder belastbaar. De oorzaak zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan.

Mogelijke oorzaken;
Overbelasting van spieren bij zware en/of langdurige lichamelijke inspanning
(o.a. lichamelijke arbeid, sporten) zonder voorafgaande warming up of training, langdurig verkeerd gebruik van bepaalde spieren of verkeerde houding (bijv. lang autorijden), kneuzingen, koude tocht (‘stijve nek’),
scheurtje in de spier, griep, stress en spierziekten (o.a. spierreuma en spierzwakte).

Mogelijke behandelingen;
Het wil wel eens helpen als die spier na afloop van de inspanning gemasseerd wordt om de doorbloeding te bevorderen. Andere manieren om te zorgen voor een betere doorbloeding zijn het warm houden d.m.v. een bad / infrarood lamp, hittepit of middeltjes (spierbalsems) die verwarmend werken.
Bij verlate spierpijn moet je je spier vooral rust gunnen om te herstellen. Dit betekent NIET dat je hem niet meer mag gebruiken, want als je dat doet wordt je stijf en duurt herstel alleen nog maar langer. Dus blijven bewegen voor een goede doorbloeding, zoals voor alles geldt: met mate.