Spierknopen | Triggerpoints

Heb je last van een pijnlijke nek, schouder, rug of pijnlijke benen?

Het zou zo maar eens kunnen dat je een of meerdere spierknopen hebt. Spierknopen kunnen variëren in grootte van een speldenknopje tot een erwtje. In grote spieren zoals bijvoorbeeld je beenspieren kan de knoop echter zelfs zo groot worden als een knikker. Hoe dan ook, uiteindelijk ontkomt niemand aan spierknopen.

Wat is een spierknoop?
Door het samentrekken van de spier wordt de bloedcirculatie geremd en wordt de spierknoop geïrriteerd door zuurstofgebrek en opgehoopte afvalstoffen. Gevolg is een spierknoop die pijnsignalen aan de hersenen doorgeeft. Spierknopen veroorzaken echter niet alleen pijn op de plek zelf maar verwekken vaak ook pijn op een andere plek waardoor er soms op verkeerde plaats gezocht wordt. De andere pijnplekken bevinden zich vaak in de buurt van gewrichten. Veel voorkomende pijnen zijn pijn in de schouders, nek, rug en hoofdpijn. Meestal treden deze pijnen op aan dezelfde kant van het lichaam als waar de spierknoop zit.

Oorzaak
Veel spieren hebben hun eigen risicovolle plekjes waar spierknopen kunnen optreden. Meestal ontstaan ze midden in een spiervezel waar de motorische zenuw de spier binnenkomt en signalen tot samentrekking geeft. Doordat de spierknoop de spier gespannen houdt verzwakt hij de spier in zijn geheel.

Een spierknoop/triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, val) of chronische (langdurige verkeerde werk-houding) overbelasting. Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: een combinatie van overbelasting van de betreffende spier (door werk of trauma etc.) met ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet kunnen ontspannen etc. Soms is de oorzaak voor het ontstaan van de klacht voor een patiënt duidelijk (b.v. val van een trap) maar vaak weet men niet precies de oorzaak en zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen.

Langdurige klachten
Spierknopen maken spieren verkort en stijf waardoor ze moeilijker te gebruiken zijn en op den duur kan het zelfs voorkomen dat ze helemaal niet meer te gebruiken zijn. Doordat de spierknoop de spier voortdurend op een hogere spanning houdt kan de spier moeilijk tot zijn volledige lengte gerekt worden en wordt stijfheid of bewegingsbeperking ervaren. Door een gespannen spier kunnen ook de zenuwen of bloedvaten worden afgekneld wat een verdoofd of tintelend gevoel kan opleveren.

Er kan sprake zijn van een vicieuze cirkel omdat door de verhoogde spierspanning weer overbelasting kan ontstaan en de spierknoop daardoor in stand wordt gehouden. Zonder een goede behandeling kunnen spierknopen jaren voortbestaan, groter worden en als ze al lang aanwezig zijn kost het veel moeite om ze te behandelen.

Behandeling door massage
Spierknopen zijn goed te behandelen met massage. Door diepe korte massage bewegingen (triggerpoints) te gebruiken kan de spierknoop los komen. Hierbij kan soms gebruik gemaakt worden van warmte (hittepit/spierolie/spierbalsem) voor een beter resultaat. Soms kan één behandeling meteen al resultaat opleveren en kan de spierknoop los gemasseerd worden. Bij hardnekkige spierknopen zullen er meer behandelingen moeten plaatsvinden om eenzelfde resultaat te behalen. Naast de massage kan de masseur vaak ook, desgewenst, tips mee geven om de spierknoop zelf te behandelen / los te houden.

Enkele effecten die de massage kunnen opleveren:

  • Verbeterde doorbloeding
  • De afvalstoffen worden uit de spierknoop geperst
  • Het verkrampte spierweefsel wordt uitgerekt
  • Er ontstaat meer bewegingsvrijheid
  • Pijnklachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen