Selecteer een pagina

Je ogen zijn een waardevol bezit. Goed kunnen zien is belangrijk.
Lief zijn voor je ogen dus ook.

Met deze tips verklein je de kans op oogproblemen.

Gooi oude make-up weg
Kijk eens in je kast of misschien heb je wel een lade met make-up. Wat heb je allemaal aan make up in huis? Wat gebruik je dagelijks, regelmatig of eigenlijk nooit? Is jouw vloeibare of crème-achtige oog make-up langer dan drie maanden “open”? Gooi ze dan weg!
Dit zijn namelijk echt ideale broedplaatsen voor bacteriën. Koop deze producten liefst iedere drie maanden nieuw.

Heb je last van een ooginfectie of snel “last” van je ogen? Gooi dan meteen al je oogmake-up weg.

Deel je oogmake-up niet met anderen en gebruik ook geen proefverpakkingen in de winkel. Je gezicht schoonmaken is ook heel belangrijk: zowel voor als na het opmaken. Gebruik hiervoor een milde reiniging en gebruik hierna een zachte een ooggel of crème (voor rondom het oog) om je ogen goed te verzorgen en voor te bereiden op de make-up.

Een natuurlijke make-up is zo ie zo beter voor je ogen dan een synthetische. Dr. Baumann heeft hiervoor een hele mooie make-up lijn. Je wimpers en wenkbrauwen laten verven is natuurlijk ook altijd een goed alternatief.

Neem regelmatig computer pauze
Ik zit, als ik er zo over nadenk, ook best regelmatig achter de computer. Zowel voor mijn administratie, afhandelen van e-mail als voor een stukje ontspanning. Als ik veel achter de computer zit merk ik dat mijn ogen vermoeid raken en vaak ook droog worden.
Als je achter de computer zit, knipperen je namelijk minder met onze ogen: dit kan soms wel de helft schelen.

Vanuit mijn kennis m.b.t. werkplekadvies geef ik je graag het volgende mee. Belangrijk om regelmatig even weg te kijken van je computer: probeer hierbij de Amerikaanse 20/20/20-regel te volgen. Kijk iedere 20 minuten, gedurende 20 seconden minstens 6 meter (20 voet) in de verte. Je kunt je ogen ook 20 seconden sluiten.
Daarnaast is het belangrijk dat je computerscherm 50 tot 70 centimeter van je afstaat, net onder ooghoogte. Zorg ook dat er geen glans of spiegeling op het scherm terecht komt. Het beeldscherm haaks ten opzichte van het raam is een goede positie.

Draag een zonnebril
Heel eerlijk, iets waar ik niet zo goed in ben maar wat wel beter zou zijn om vaker te doen. Uv-straling is net zo schadelijk voor je ogen, als voor de huid namelijk. Het effect stapelt zich op en kan leiden tot allerlei problemen zoals staar, brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker op het ooglid. Daarom is het van belang om een zonnebril te dragen, zelfs op bewolkte dagen. Let erop dat je een goede zonnebril aanschaft die bescherming biedt tegen uv-a en uv-b straling.

Gebruik een veiligheidsbril
Bijna de helft van de ongelukken aan de ogen gebeurt thuis en niet op het werk. Daarom is het van groot belang om een veiligheidsbril te dragen als de kans bestaat dat puin gaat rondvliegen of gevaarlijke chemische stoffen gaan spetteren. En misschien denk je er niet zo bij na maar ook bij sporten komen oogblessures veelvuldig voor. Vooral bij honkbal, basketbal en racket sporten is de kans op een ongeluk groot. Speciale sportbrillen kunnen dan uitkomst bieden.

Voeding voor gezonde ogen
We weten natuurlijk allemaal dat gezonde voeding goed is voor je lichaam. Maar wist je dat voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen goed zijn voor het hart, de ogen en het zicht? Last van je ogen? Eet dan meer citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten. Of voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (noten), vitamine A (wortelen), lycopeen (tomaten), luteïne (spinazie) en zeaxanthine (maïs).

Negeer oogproblemen niet
Heb je last van je ogen? Doe daar dan wat aan. Jeukende of rode ogen kun je kalmeren met een koud kompres, antihistamine of oogdruppels. Ik vind het zelf ook erg fijn om een nat watje met rozenwater of kamille thee op mijn ogen te leggen. Als je het gevoel hebt dat er zand in je ogen zit, maak ze dan goed schoon met schoon water (gekookt en daarna afgekoeld) of een zoutoplossing. Wanneer de klachten aanhouden of erger worden, kun je beter even langsgaan bij een arts. Ook als je oogpijn hebt, last hebt van zwelling of prut of gevoelig bent voor licht is een doktersbezoek verstandig. Datzelfde geldt voor donkere vlekken en lichtflitsen voor de ogen of wazig zien.

Maak contactlenzen goed schoon
Zelf heb ik geen lenzen of bril maar ken genoeg mensen om mij heen die een van beiden wel dragen. Een goede hygiëne is voor dragers van contactlenzen erg belangrijk. Was je handen voor je aan je ogen of lenzen komt en gebruik alleen voor de lenzen geschikte reinigingsmiddelen. Probeer ook je lenzenbakje iedere keer na gebruik schoon en droog te maken en het regelmatig te vervangen. Draag de lenzen zelf niet langer dan de aanbevolen periode. Met je lenzen in slapen, zwemmen of je ogen schoonmaken wordt ook afgeraden.

Bronnen: